Fin fisk- och skaldjursgryta
4 port
400 g hoki- eller sejfilé
300 g laxfilé Välj KRAV-lax.
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör eller margarin
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt matlagningsvin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl visp- eller mellangrädde Ekologisk
1 dl crème fraiche Ekologisk
2 dl vatten
1 pkt saffran à 1/2 g
300 g räkor med skal Nordhavsräkor.
1 burk musslor à 150 g Eller repodlade.
ev musselspad
Tina fisken. Skölj och strimla purjolöken. Skala och
hacka löken.
Smält smöret (eller lite olivolja) i en stor gryta eller
tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjon några
minuter så de blir glansiga och mjuka.
Pressa i vitlöken. Rör ner tomatpuré, timjan och
basilika. Låt detta fräsa ihop med löken några minuter.
Tillsätt vin och smula i buljongtärning. Koka ett par minuter.
Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Med
lite musselspad får du mer skaldjurssmak. (Med mer
vin, grädde, ev vatten och buljongtärning blir det
istället soppa.)
Sjud i 15 minuter. (Hit kann grytan förberedas dagen
före.)
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna.
Hetta upp och servera genast, gärna med aïoli
(vitlöksmajonnäs) och värmt vitt bröd.