Grönsaksgratäng

4 port

Kan varieras på många sätt med olika grönsaker och såser. Vintertid bör vi välja
svenskodlade rotsaker som blomkål, palsternacka, kålrabbi, majrova och rotselleri,
eller frysta grönsaker som broccoli. Blanda gärna ett par sorter med lite purjolök.

500-750 g frysta grönsaker
eller 3/4-1 kg färska

Till kokning

1/2 krm salt per dl vatten

Ost- och äggsås

2 ägg
1 dl mjölk
1/2 dl grädde
2 krm salt
vit- eller svartpeppar
ca 2 dl riven lagrad ost

Sätt ugnen på 225-250 grader.

Koka grönsakerna hela eller i bitar i "kort" spad. (Vattnet ska bara nätt och jämnt
täcka grönsakerna.) Helst ska vattnet kokas upp först - koka det gärna i vattenkokare.
Koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.
Häll av spadet. och lägg grönsakerna i en ugnssäker form.

Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och lite peppar.
Rör ner hälften av osten.
Häll ost- och äggsmeten över grönsakerna.
Strö över resten av osten.
Gratinera i mitten av ugnen i 225-250 grader tills ost och äggsmeten stelnat och ytan fått färg
ca 10-15 minuter.