Skoskav (skomakarlåda med renskav)

4 port

Potatismos
1 kg  potatis (10-12 st)
2-2 ½ dl mjölk
1 msk smör eller margarin
½ - 1 tsk salt
1 krm peppar
(eller pulvermos)

1 paket renskav (240 g)
1 lök hackad
200 gram kantareller
1 paket bacon
2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
eller
400 gram djupfrysta rotsaker
Bong viltfond med kantarell eller köttbuljong

Skala och dela potatisen och koka i lätt saltat vatten.

Skala och skiva eller tärna morötter, palsternacka och
rotselleri och koka i kort vatten (så det knappt täcker)
några minuter.

Hacka löken och stek den en stund i lite margarin
tillsammans med kantarellerna.

Lägg under tiden baconskivorna mellan två
hushållspapper och ”kör” dem i microvågsugnen 2-3
minuter på full effekt.

Slå av vattnet från rotsakerna och låt dem fräsa med i
stekpannan. (Eller stek allt var för sig så kanske
barnen hellre vill äta.)

Bryn renskaven i lite matfett tills den är genomstekt
men vätskan ännu inte kokat bort. Späd med lite vatten
och vispa ur smaken som sitter i pannan. Smaksätt
skyn med fond eller köttbuljong.

Häll av vattnet från potatisen och mosa med potatispress
eller -stöt. Tillsätt mjölk och margarin (eller
matlagningsgrädde) och smaka av med salt och peppar.

Skär baconet i rätt stora bitar. Klicka mos i en ring runt
tallriken, lägg en ”hög” med skav och sky mitt i ringen,
toppa skavet med rotsaks- och svampfräs och sist ett par
baconbitar och ev en kvist färsk timjan.