Skoskav (skomakarlåda med renskav)
4 port
Potatismos
1 kg potatis (10-12 st)
2-2 ½ dl mjölk
1 msk smör eller margarin
½ - 1 tsk salt
1 krm peppar
(eller pulvermos)
1 paket renskav (240 g)
1 lök hackad
200 gram kantareller
1 paket bacon
2 morötter
1 palsternacka
1 bit rotselleri
eller
400 gram djupfrysta rotsaker
Bong viltfond med kantarell eller köttbuljong
Skala och dela potatisen och koka i lätt saltat vatten.
Skala och skiva eller tärna morötter, palsternacka och
rotselleri och koka i kort vatten (så det knappt täcker)
några minuter.
Hacka löken och stek den en stund i lite margarin
tillsammans med kantarellerna.
Lägg under tiden baconskivorna mellan två
hushållspapper och ”kör” dem i microvågsugnen 2-3
minuter på full effekt.
Slå av vattnet från rotsakerna och låt dem fräsa med i
stekpannan. (Eller stek allt var för sig så kanske
barnen hellre vill äta.)
Bryn renskaven i lite matfett tills den är genomstekt
men vätskan ännu inte kokat bort. Späd med lite vatten
och vispa ur smaken som sitter i pannan. Smaksätt
skyn med fond eller köttbuljong.
Häll av vattnet från potatisen och mosa med potatispress
eller -stöt. Tillsätt mjölk och margarin
(eller
matlagningsgrädde) och smaka av med salt och peppar.
Skär baconet i rätt stora bitar. Klicka mos i en ring runt
tallriken, lägg en ”hög” med skav och sky mitt i ringen,
toppa skavet med rotsaks- och svampfräs och sist ett par
baconbitar och ev en kvist färsk timjan.